Επιλέγοντας Κουφώματα
Ποιος τύπος κουφώματος ταιριάζει στις ανάγκες μου;
Οι ανάγκες για φυσικό φωτισμό, για θερμομόνωση, για ηχομόνωση, για ασφάλεια, για εξοικονόμηση χώρου και φυσικά το κόστος είναι οι παράγοντες που πρέπει να εξετασθούν σε συνάρτηση από τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή, προκειμένου να είναι σε θέση να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για τον χώρο του. Η επιλογή των κουφωμάτων πρέπει να γίνεται από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού του κτιρίου και να είναι ανάλογη με τις ιδιαιτερότητες, τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του κτιρίου και τον τύπο της οικοδομής.Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του κατάλληλου συστήματος, ανάλογα με το άνοιγμα του κουφώματος. Για παράδειγμα, ένα «ελαφρύ» σύστημα έχει μεγαλύτερους περιορισμούς ως προς το άνοιγμα που μπορεί να τοποθετηθεί από ένα «βαρύ» σύστημα το οποίο παρέχει περισσότερες λύσεις εφαρμογής.
Οι βασικοί τύποι κουφωμάτων είναι δύο, τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα:
Ανοιγόμενα κουφώματα
Προσφέρουν αποτελεσματική μόνωση, μεγαλύτερη ασφάλεια, διατίθενται σε πολλούς τύπους και σχέδια και δέχονται τζάμι, σήτα και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Προσφέρουν όλο το άνοιγμα, αλλά χρειάζονται χώρο λειτουργίας στο εσωτερικό του χώρου όπου είναι τοποθετημένα. Τα ανοιγόμενα κουφώματα αποτελούν σήμερα την πρώτη επιλογή για μεγάλο τμήμα της αγοράς και τοποθετούνται κυρίως σε μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες και σε ειδικά κτίρια. Ακόμη τοποθετούνται σε αντικαταστάσεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων. Είναι ιδανικά για παραδοσιακές κατασκευές και όχι μόνο. Υπάρχουν σειρές απλές και θερμομονωτικές. Από οικονομικής άποψης είναι ακριβότερα από τα συρόμενα, έχουν όμως την δυνατότητα και προσφέρουν απεριόριστες εφαρμογές και σωστές λύσεις σε κάθε περίπτωση, δέχονται δε πολλά αξεσουάρ και μηχανισμούς καλύπτοντας κάθε ιδιαίτερη απαίτηση.
Συρόμενα κουφώματα
Η οικονομία χώρου είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα συρόμενα κουφώματα. Έτσι, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις μαζικές κατασκευές –τις πολυκατοικίες- όπου επιβάλλεται η οικονομία ως προς το χώρο. Τα συρόμενα κουφώματα είναι ένα ιδιαίτερο γνώρισμα της ελληνικής αγοράς και είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις κατασκευές κουφωμάτων κατά τις δεκαετίες ’70 και ’80. Οι σημερινές σειρές συρομένων κουφωμάτων είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς και προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση, κυκλοφορούν δε και σε θερμομονωτικές λύσεις. Χρειάζονται λιγότερο χώρο για να λειτουργήσουν και δέχονται τζάμι, σήτα και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο (προσφέροντας όλο το άνοιγμα) και εξωτερικά στον τοίχο. Μπορούν ακόμη να είναι δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος, ή επάλληλα που κινούνται το ένα επάνω στο άλλο και πολύφυλλα με ανάλογη λειτουργία.
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Ενεργειακή σπατάλη στα κτίρια
Ο τομέας των κτηρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Περισσότερα από αυτά τα κτήρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως:
- μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
- παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
- ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
- μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
- ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.
Σημαντική παράμετρος, επίσης, που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, προχωράει, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».
Συχνές Ερωτήσεις
1. Tι είναι η Θερμομόνωση;
ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ – Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 35%
Tα καύσιμα ακριβαίνουν καθημερινά, τα αποθέματά τους συνεχώς λιγοστεύουν, η ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης πολύτιμη. Το παγκόσμιο κλίμα πάει να «τρελαθεί» εξαιτίας των ανεξέλεγκτων επεμβάσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον και της κατάχρησης των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων.Τι θα λέγατε ενώ κάνετε οικονομία στο πορτοφόλι σας, παράλληλα να συμβάλατε στη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να μειώνατε την προσωπική σας συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. Η χρήση και μόνο θερμομονωτικών κουφωμάτων στο σπίτι σας, μπορεί να στηρίξει αποφασιστικά στους παραπάνω στόχους, αφού για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών καταναλώνονται τα μεγαλύτερα ενεργειακά κονδύλια των νοικοκυριών. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση ενός κουφώματος αλουμινίου με θερμοδιακοπή μειώνει την απώλεια θερμότητας έως και 35% σε σχέση με ένα απλό κούφωμα, ενώ μπορεί να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης έως και κατά 25%.
Οι θερμομονωτικές ιδιότητες ενός κουφώματος καθορίζονται τόσο από την ικανότητά του να εμποδίζει το πέρασμα ζεστού ή κρύου αέρα μέσω των αρθρώσεών του (ιδιότητα που αναφέρεται στην αεροστεγανότητα – αεροπερατότητα), όσο και από την ικανότητά του να εμποδίζει την διάδοση της θερμότητας μέσω των ίδιων των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο. Ως θερμομονωτικό ορίζεται ένα προφίλ αλουμινίου του οποίου το εσωτερικό μέρος και το εξωτερικό μέρος της τομής του χωρίζονται με την παρεμβολή ενός ειδικού υλικού διαφορετικής υφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλές τιμές θερμικής αγωγιμότητας. Πρόκειται για τη λεγόμενη θερμοδιακοπή. Αυτός ο τύπος του προφίλ εμποδίζει την άμεση μεταβίβαση της θερμότητας λόγω αγωγιμότητας από το εσωτερικό περιβάλλον προς τα έξω και αντιστρόφως.
2. Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια τοποθέτησης των κουφωμάτων μας;
Κατά την διάρκεια τοποθέτησης των κουφωμάτων απο τον κατασκευαστή θα πρέπει να πρόσεχουμε ώστε να έχει καλη εφαρμογή το κούφωμα τα παρακάτω:
- θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βίδες γαλβανιζέ ή ανοξείδωτες,
- οι ψευτόκασες θα πρέπει να είναι γαλβανιζέ,
- στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, δε συνίσταται η χρήση ψευτόκασας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται πάνω σε πλαστικά τακάκια ή ειδικά ελαστικά,
- οι αρμοί μεταξύ κουφώματος και τοίχου (ή ψευτόκασας), θα πρέπει να γεμίζουν και να στεγανοποιούνται με ειδικά στεγανωτικά.
3. Πως μπορώ να συντηρίσω τα κουφώματα μου;
Ένα από τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η υψηλή ανθεκτικότητα τους με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση.
Με κάποιες απλές κινήσεις που ακολουθούν σίγουρα θα έχετε την καλύτερη δυνατή συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου:
- Καθαρίστε την επιφάνεια των κουφωμάτων με ένα βρεγμένο μαλακό σφουγγάρι και στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί.
- Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και σαπούνι. Εάν θέλετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε στη θέση του σαπουνιού ένα από τα πολλά ειδικά προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά. Απλά προσέξτε τα προϊόντα αυτά να έχουν ph μεταξύ 5,5 και 8 (ούτε όξινα, ούτε αλκαλικά).
- Αποφύγετε τη χρήση χλωρίου, καυστικών υγρών καθαρισμού, αιχμηρών αντικειμένων, σύρματος και σκληρό σφουγγάρι για τον καθαρισμό των κουφωμάτων σας.
- Εάν επάνω στα κουφώματα σας έχουν σχηματιστεί επικαθήσεις (κρούστες, βρωμιές, λάσπες, κλπ.) που δεν φεύγουν με τη χρήση νερού και σαπουνιού χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να σας προτείνει τα προϊόντα που χρειάζεστε.
- Η εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων είναι προτιμότερο να καθαρίζεται όταν είναι «κρύα», κατά προτίμηση ώρες που ο ήλιος δεν τα χτυπάει.
- Στο κάτω μέρος του κουφώματος, καθαρίστε τα κανάλια απορροής των υδάτων. Συνήθως εκεί μαζεύεται σκόνη και βρωμιά. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να τα μαζέψετε και ένα απλό βρεγμένο πανί για να τα σκουπίσετε.
- Τα εξαρτήματα του κουφώματος (μηχανισμοί ανάκλησης, μεντεσέδες, κλπ.) χρειάζονται ετήσιο λάδωμα, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή λειτουργικότητα.
- Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να κάνει περιοδική συντήρηση στα λάστιχα, βουρτσάκια, ράουλα του κουφώματος σας. Είναι απλή και χωρίς μεγάλο κόστος εργασία, αλλά επιμηκύνει τη καλή λειτουργία του κουφώματος.
- Μην αφήνετε τα κουφώματα ανοιχτά όταν απουσιάζετε από τον χώρο.
- Μην κρεμάτε αντικείμενα από ανοιχτά κουφώματα ή από τα πόμολα.
Αν παρόλα αυτά εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή σας για τη συμβουλή του. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (2-5 χρόνια) να καλείτε τον κατασκευαστή σας για κάποιο προληπτικό έλεγχο και service του κουφώματος σας.
4. Τι θα πρέπει να μου προσφέρει ένα κούφωμα;
- Προστασία από το εξωτερικό περιβάλλον:α)τη θερμοκρασία, β) τον ήχο, γ) τον αέρα δ) τη βροχή και το χιόνι ε) την σκόνη
- Ασφάλεια
- Εξαερισμό των χώρων
- Είσοδο και διάχυση του φυσικού φωτός
- Ελάχιστη συντήρηση
- Αντίσταση στις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση
- Ορατότητα
- Ευκολία στη χρήση
- Διάρκεια ζωής